woensdag 17 september 2008

Een van de jonge zwanen is door een vos gedood

16 september 2008

Vandaag doen Marten en ik een vreselijke ontdekking: de resten van een van de jonge zwanen liggen aan de oever van de Heelsumse beek ter hoogte van het moerasje bij de oprit naar de snelweg. De kleur van het vele zacht in de wind wiegende dons en de dikte van de hier en daar achtergebleven botten laten geen twijfel bestaan: dit was een van de jonge zwanen.

Het nu gedode jong is blijkbaar dicht in de buurt geweest van de zwarte zwaan die steeds in hetzelfde moerasje in de verbrede Heelsumse beek aanwezig is met de moeder van deze kuikens.

De restanten van een jonge knobbelzwaan
We hebben goed rondgekeken ter plekke, maar we hebben verder geen sporen van nog meer slachtingen gezien.

De vleugeltoppen die beide daar nog lagen met de nog niet volgroeide slagveren, waren blijkbaar te veel werk tegen te weinig vlees voor de vos. De gekraakte botten laten duidelijk zien dat dit het werk is van een krachtige knager. Dit is geen roofvogelwerk. Het is bekend dat er vossen huizen in de Noordberg op een steenworp afstand.

Het nu gedode jong moet hier dus vorige week nog wel geweest zijn al heb ik het niet gezien. Ik ben vorige week twee keer langs deze plek gelopen en de opvallende ravage was er toen nog niet.

Het andere overgebleven jong zwemt nog steeds op de Heelsumse beek. Ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen met dat kuiken. Hopelijk blijft het ook 's nachts goed in het water liggen i.p.v. op of tegen de oever.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten