zondag 2 november 2008

Twee jonge grauwe knobbelzwanen bij elkaar in de Heelsumse beek

Lopend langs de grote plas in de Jufferswaard zag ik vanochtend een witte zwaan overvliegen vanaf de richting Randwijk naar het noord-oosten, over de grote plas, de beek en het moeras in de Heelsumse beek. Ik vond het een relatief kleine zwaan en het kan dus het jonge witte zwaantje zijn geweest. Die moet achtereenvolgens de zwarte zwaan hebben gezien in de plas en 2 grauwe jongen in de beek. Vervolgens vloog hij/zij met een grote boog over het dorp Renkum weer richting Randwijk.

Ik heb die twee grauwe jonge knobbelzwanen vanaf het boogbruggetje over de Heelsumse beek van dichtbij kunnen fotograferen. Ze waren hun toilet aan het maken en 1 van de twee vloog ook af en toe een stukje. De paarden stoven er voor weg, zo' n gespetter was het in de beek.

De zwarte zwaan was alleen in de grote plas en de ouder-knobbelzwanen zag ik nergens, evenmin als 'de buren'.

Verder waren er in de grote plas nu flink wat smientjes en wintertalingen, met het gebruikelijke tiental slobeenden, een twintig wilde eenden, enkele meerkoeten en een stuk of vier aalscholvers en reigers. Vooral opmerkelijk was een tiental Canadese ganzen en ik zag nog even een zilverreiger die al gauw weer vertrok over de Noordberg, waarschijnlijk naar zijn stek in de grote dubbelplas aan de voet van de Noordberg bij de brug van de A50. Veel meer Canadese ganzen zag ik eerder deze week in de uiterwaarden bij Driel.

1 opmerking: