zaterdag 6 december 2008

1 Jonge knobbelzwaan is nog aanwezig, maar waarom?

Vandaag, net terug uit Benin, ben ik meteen, rond een uur of drie, van het mooie weer gaan genieten in de Jufferswaard.

De grote plas was vrijwel zonder zichbaar leven. Twee meerkoeten en 1 enkel kuifeendje zwommen er nog rond. Zelfs geen reigers lieten zich zien. Wel danste er een vlucht van ca 20 kievitten over de plas en vlogen er een 20 -30 ganzen over. Ik kon door het felle tegenlicht niet goed zien welke soort. Geen gewone grauwe. Daarvoor onderscheidde ik toch te veel wit. Misschien allemaal Nijlganzen.

Op de rivier zwommen een twintig paren wilde eenden en op het weilandje aan de Rijnoever over de Heelsumse beek, daar graasde vredig de Nijlganzenfamilie met het late nest van vier jongen.

Uiteraard was ik weer op zoek naar de zwanen. Nergens een zwaan te bekennen in of langs de plassen. Dus ben ik maar wat verder stroomopwaards de Heelsumse beek langs gelopen.

En jawel, daar bij het verzonken weidebruggetje, daar zat nog de kleinste grauwe jonge zwaan. Op z' n gemak met z' n rechterpoot uitgespreid in de lucht.

Toen ik dichterbij kwam trok hij die poot wel in, maar hij keerde om en zwom stroomafwaards met zijn linkerpoot. De rechter bleef hoog opgetrokken zichtbaar onder de vleugel.

Ik zag dit ook al bij de jonkies toen ze pas uit het ei waren. Ik zag dat aanvankelijk aan voor een soort embryonale houding . Later heb ik het nog wel een paar keer gezien. Ik zag dat later aan voor een relax houding. Misschien is het dat ook wel.

Maar vandaag kwam toch bij mij de vraag op: "Heeft deze jonge zwaan soms iets aan zijn rechterpoot? Is dat misschien de reden dat ik hem nog nooit heb zien lopen, noch vliegen?" Maar hoe is hij dan ooit uit de grote plas in de Heelsumse beek gekomen?

Dat ziet er misschien wel bedenkelijk uit voor deze winter.

Dat ga ik de komende dagen/weken eens goed in de gaten houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten