zaterdag 13 december 2008

Eén jonge zwaan overwintert

Gisteren, om een uur of half vier, ben ik weer over de zomerdijk langs de Nederrijn gelopen naar de Heelsumse beek. Geen koet of eend was op de Grote Plas van de Jufferswaard te bekennen. Geen wonder: hij lag bijna helemaal bevroren. Het diepe stuk van de plas, bij de hoge oeverwilgen, lag nog open. Het modderige pad was helemaal bevroren. Het had blijkbaar de hele dag niet gedooid.

Er zwommen een twintigtal wilde eenden op de rivier tussen de kribben. Een tiental ganzen met veel wit in de veren vloog over. Groter dan Nijlganzen dacht ik. Ook een stuk of vijf grauwe ganzen.

Stroomopwaards langs de Heelsumse beek lopend heb ik gezocht naar de jonge zwaan die mij vorige week zorgen baarde.

Ik trof hem wederom helemaal alleen, maar nu in het moeras van de Heelsumse beek, bij de N225. Ca 10 meter van zijn geboortenest.

Hij zat in een plas op het ijs. Achter hem had hij een spoor van ijsschotsen getrokken. Het ijs was wel een centimetertje dik. Waar hij nu zat zakte hij blijkbaar niet meer door het ijs, maar er was wel een scheur waardoor het water op het ijs liep.

Hij zat daar maar. Grauw en met nog pluis aan zijn nek. Ik gooide een paar bevoren paardenkeutels naar hem toe. Hij blies alleen. Ik heb geroepen om hem van die plek te jagen. Hij verroerde geen vin. Ik wilde zeker weten dat hij daar niet vast zou vriezen. Ik was immers ongerust over zijn rechterpoot. Ik kon die rechterpoot niet zien.

Pas toen ik zelf afstand nam, rekte hij zich op beide benen, begon met zijn vleugels te klappen en gleed naar de kant van het plasje, tot op een paar meter van zijn geboortenest. Vervolgens liep hij op zijn gemak over de oever langs de beek, langs zijn geboortenest, naar het bredere deel van de stromende beek en zwom statig voort.

Ik ben helemaal gerust gesteld wat het loopvermogen van deze jonge zwaan betreft. Ik denk wel dat hij nog maar net met vliegoefeningen begonnen is. Misschien was het vlieg-glijden op het ijs een ontdekking voor hem. Dat hij nog niet goed kan vliegen is wellicht de reden waarom hij als enige hier overwintert. Geen gekke keuze overigens: helder stromend water met nog veel waterplanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten