vrijdag 16 januari 2009

De zwarte zwaan en de jonge knobbelzwaan in de Heelsumse beek

Vandaag is de Jufferswaard nog helemaal bevroren. De sneeuw is weg, dat wel. Terwijl Erwin Krol het kruiend ijs laat zien in het westen van het land, ligt hier in Renkum 's morgens een centimeter ijs op de dooiplassen van gisteren.

Ik zag nog wat plastic zakken rondslingeren op het kleine 'paardeneilandje' midden in de Jufferswaardse plas. Ik dacht:"Wie gaat die daar weghalen straks als er geen ijs meer is?" Ik ben dus gewoon over het ijs gelopen en heb die plastic zakken opgeruimd. Restanten van een glorieuze schaatsperiode op de plas! Opvallend was dat ik het ijs helemaal niet hoorde kraken en nergens water op het ijs zag komen. Ik heb nog wat rondgewandeld op de plas. Schaatsnostalgie! Het is overal gewoon nog meer dan 10 centimeter dik. Er staat geen water op en je zou dus nog heerlijk kunnen schaatsen, overal op de plas.

Ik had toen al de jonge grauwe knobbelzwaan gezien op de Heelsumse Beek, tussen de lage buisdam en de bielzenbrug. Hij/zij (hoe kun je zien of het een mannetje of vrouwtje is??? Ik doe maar of het een mannetje is.) is in goede conditie en zijn witte slagpennen beginnen nu zeer duidelijk zichtbaar te worden. Hij reageerde pronkend als een macho toen ik hem een beetje probeerde te naderen. Zijn dons is nog duidelijk zichtbaar halverwege de hals. Voor het eerst viel me op dat zijn zwarte knobbel bovenop de snavel al goed zichtbaar dikker begint te worden. Zijn snavel lijkt al wat roder te worden. Leuk dat hij de winter zo goed heeft overleefd. Een dikke nek heeft hij trouwens in vergelijking met die van de zwarte zwaan.

Ik had ook de zwarte zwaan in de Beek gezien ter hoogte van het moeras, vlak bij de ouderlijk nest van de jonge knobbelzwaan. Vorige week zag ik de jonge knobbelzwaan waarschijnlijk met zijn moeder op dezelfde plek waar nu de zwarte zwaan zwom. Ik ben niet gaan zoeken of zij nu misschien nog ergens in het moeras verborgen was.

Er stond wel een zilverreiger. Zo' n beek is een geweldige biotoop voor de winterperiode, voor veel watervogels, want de beek vriest niet dicht terwijl overal de voedselplassen sinds enkele weken bevroren liggen voor reigers, koeten en eenden. De eenden zitten allemaal op de rivier. Ik zie ze daar steeds tussen de kribben, vooral wilde eenden maar ook kuifeenden. Koeten zie je nauwelijks in deze tijd.

Ganzen zagen we in de vorstperiode voortdurend overvliegen. Maar dat zijn planteneters die goed kunnen overleven op gras en akkerresten. Vanmiddag zat er een troep van ca 50 ganzen op het binnendijkse oeverweiland oostelijk van de monding van de Heelsumse beek in de Nederrrijn. De Nijlganzenfamilie met de 4 late jongen die nog niet kunnen vliegen, zag ik vandaag niet op dat oeverweiland. Ik ben benieuwd of die de vorst overleefd hebben. Ik zag ze nog wel kort voordat het gesneeuwd had (op 4/5 januari).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten