dinsdag 21 april 2009

De jonge knobbelzwaan Zagga zwemt op de rivier

Ja, ik heb die rare jonge knobbelzwaan, t.b.v. mijn kleinzoon, Zagga gedoopt. Het is ook wel handig om hem/haar via die naam te blijven onderscheiden van de andere bewoners van de Jufferswaard en de omgeving van de Noordberg.

Vandaag zag ik Zagga voor het eerst vlak bij de rivier, d.w.z. op het driehoekige buitendijkse weilandje stroomopwaards bij de monding van de Heelsumse beek. Daar waren ook een volwassen witte knobbelzwaan, de zwarte zwaan en enkele ganzen. Binnendijks op de lange plas langs de Noordberg zag ik nog een volwassen knobbelzwaan, een dertigtal grauwe ganzen, wat meerkoeten en... enkele karpers met hun vinnen boven water.

Deze combinatie deed mij vermoeden dat de zwarte zwaan de man weer over de dijk gejaagd had en zelf met de vrouwzwaan in de buurt op het grasveldje vertoefde. Opmerkelijk was daarbij deze keer dat ook de jonge Zagga daarbij getolereerd werd. Hij bleek zelfs meer dan getolereerd. Vanwege de bijzondere situatie ben ik de Heelsumse beek overgestoken en langzaam naar ze toe gegaan.

De zwarte zwaan zat het dichtst bij de Heelsumse beek en was vlak bij de rivier. Die ging dus meteen de rivier op toen ik te dicht bij kwam naar zijn zin. Mevrouw knobbel en haar zoon Zagga reageerden daar nog niet op. Pas toen ik dichter bij hen kwam ging de volwassen knobbelzwaan de rivier op maar Zagga maakt nog geen aanstalten. Wellicht is die een beetje meer gewend aan mensen. Die wandelden immers steeds langs de beek waar hij de hele winter verbleef. Opmerkelijk vond ik dat de volwassen knobbelzwaan zich op de rivier omkeerde en de jonge zwaan 'riep' met dat zwakke zwanenroepje. Toen kwam Zagga in beweging en liep op z'n gemak naar de oever en zwom naar zijn (waarschijnlijke) moeder , althans in die richting, niet te dicht bij.
Maar vanaf dat moment deden ze hetzelfde. Er was dus duidelijk communicatie en harmonie tussen die twee, hoewel ik ze niet dichter in elkaars buurt heb gezien dan een meter of 15.

Het is mogelijk dat dit niet de moeder was van Zagga. Ik heb vorig jaar, samen met Jose ontdekt dat deze jonge knobbelzwaan korte tijd bij wijze van spreken 'geadopteerd' was door de 'buren', het trouwe paar dat altijd in de lange smalle plas (vol karpers)langs de Noordberg vertoeft. Als dit nu de 'buurman' was zwom die dus in zijn 'eigen' plas. Maar waarom was hij niet bij zijn vrouw zoals gebruikelijk, toch zeker nu de zwarte zwaan in de buurt was?

Waarom denk ik toch dat de volwassen knobbelzwaan bij Zagga vandaag niet 'de buurvrouw' is? Ik heb dat stel vorig voorjaar enkele keren verjaagd zien worden door de zwarte zwaan en toen gingen ze steeds als paar op de vlucht. De 'buurman' laat zijn vrouw niet alleen bij die zwarte zwaan. De vrouwzwaan was nu wel alleen, zij het met Zagga, in de buurt van de zwarte zwaan en onzichtbaar voor de manzwaan achter de dijk. De zwarte zwaan tolereert geen andere volwassen manzwanen in zijn buurt.

Ik heb hierna gechecked of deze jonge knobbelzwaan niet de andere jonge was die vorig najaar vertrokken is evenals alle andere (overlevende) jongen. Ik had Zagga al 2 weken niet meer gezien en hij leek nu nogal flink witter dan ik gewend was, hoewel ik al wel had gezien dat hij inderdaad snel witter aan het worden was (vergelijk de vorige blog met die daarvoor). Inderdaad in het moeras van de Heelsumse beek was geen zwaan te bekennen. Conclusie: dit was Zagga, de vreemde jonge knobbelzwaan die ik nog nooit heb zien vliegen en die ik ook deze winter op gepaste afstand, maar toch met zijn waarschijnlijke moeder heb gezien. En nu blijkt zijn territorium toch een beetje groter te zijn geworden: hij heeft al op de rivier gezwommen. Tjonge jonge, die durft!

Verder blijft het gissen wie welke knobbelzwaan precies is. De argumenten die ik hierboven aanvoer, waarom het volgens mij niet de 'buurvrouw' was die zich met Zagga op het weilandje ophield, kwamen weer op losse schroeven te staan toen ik vanaf het moeras in de Heelsumse beek weer terug kwam bij de monding van de beek in de rivier. De zwarte zwaan stond zich inmiddels op te maken in de grote plas van de Jufferswaard. Vervolgens keek ik met mijn kijker terug over het driehoekig buitendijkse grasveldje en daar waren de volwassen konobbelzwaan en Zagga weer op dezelfde plek aan het grazen. De man zat nog steeds tussen de ganzen in de lange plas, maar tot mijn verrassing zag ik verderop, dichter bij de grote brug... een vierde knobbelzwaan alleen grazen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten