donderdag 21 mei 2009

De zwarte zwaan al een hele tijd in gezelschap van 5 of 7 knobbelzwanen

Het is anders dan vorig jaar. Zowel op de rivier als op de grote plas in de Jufferswaard zie ik de zwarte zwaan ogenschijnlijk in vrede samen leven met een groepje knobbelzwanen. Al weken lang.

Als je goed je best doet kun je nog wel restanten van het machogedrag zien van Zorro, zoals wij de zwarte zwaan noemen als onze kleinkinderen erbij zijn. De afstand tot de andere zwanen is misschien wat groter, misschien zwemt hij wat vaker aan de buitenrand van de groep. Misschien jaagt hij wat vaker achter een van de vrouwtjes dan de witte mannen, maar echt opvallend is dat zeker niet meer. Wat is er gebeurd?

Ik weet het niet, maar misschien spelen de volgende factoren een rol:
- Geen van deze zwanen heeft een nest of maakt aanstalten daartoe.
- Ik denk dat 2 van de knobbelzwanen het paar is van het nest van vorig jaar en waarvan voorheen de man steeds werd verjaagd terwijl de vrouw bij de zwarte bleef.
- Het andere paar, dat zijn vermoedelijk 'de buren' die ik steeds in de lange plas langs de Noordberg zag de afgelopen 2 jaar.
- De andere zijn mogelijk de inmiddels volwassen ogende jongen van het nest uit het moeras van de Heelsumse beek vorig jaar.
- Zagga, de overwinteraar van de Heelsumse beek, zag ik eind april ook nog bij deze groep (zie bericht van 24 april), maar nu denk ik dat hij ofwel helemaal wit is intussen of verderop zit bij de grote A50 brug.

Als dit zo is, zijn misschien enerzijds de oudere mannen te oud voor Zorro en anderzijds de jongere mannen te jong en nog single. M.a.w. er is geen concurrentie voor hem en hij kan rustig in de buurt van meerdere vrouwtjes verblijven zonder zich bedreigt te voelen door andere mannen.

Wat in zo'n situatie ook kan is dat het èn niet nodig is èn te vermoeiend is zoveel (oude en jonge) mannen steeds te verjagen. Ik denk hierbij aan de woorden van Colin Powell die als voorwaarden voor de Irakoorlog noemde: er moet noodzaak voor zijn èn je moet 'm kunnen winnen. Interessante uitspraak was dat, want nu blijkt dat a/ er geen noodzaak voor was en b/ de USA de oorlog niet kan winnen (of althans de vrede niet kan installeren).

Hoe dan ook de zwarte zwaan blijkt in z'n nopjes en de knobbelzwanen ook. Ze doen allemaal wat zwanen doen en er lijkt vrede. Zorro is geïntegreerd kun je zeggen in dit gezelschap dat niks meer of nog niks wil in het leven dan lekker alleen lekker eten en wat rond dobberen.

Als ik mag afgaan op get getal 7 en af en toe de waarneming van 2 zwanen in de lange plas langs de Noordberg (waar vorig jaar 'de buren' altijd waren) terwijl er dan 5 rondzwemmen met Zorro in de grote plas, dan ben ik geneigd te denken dat Zorro nu vredig samenleeft met het paar en hun 3 overlevende jongen van vorig jaar.

Op 21 mei was er een vreemde vogel in de Jufferswaard: de Casarca, oftewel de Roestgans. Op 24 mei zag ik er vier en op 28 mei zag ik ze nog steeds. Die vogel is inheems in Turkije, maar het lijkt er op dat de populatie in Nederland intussen meer is dan een enkele dwaalgast. Klimaatverandering?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten