donderdag 19 november 2009

De zwarte zwaan Zorro is druk in de weer, maar alleen

Het is drie uur. De zon schijnt laag over de grote plas in de Jufferswaard. Het is stil. Niets is zichtbaar op de plas. Geen reiger, geen eend, geen meerkoet, geen zwaan? Het water staat strak met een kleine rimpeling. Er staat een zachte bries uit het Zuidwesten. Het is lekker fris: een graad of 14. Mooi zonnig herfstweer.

Maar bij benadering van de westelijke oever over de zomerdijk, komt een meerkoet in beweging. En aan de zuidelijke kant bij de grote waaibomen 2 krakeenden en 3 wilde eenden. En dan ineens dus toch: Zorro.

Hij is druk in de weer met de gele lisplanten in de Westelijke oever. Ik loop naar hem toe en zeg zachtjes, zoals ik dat steeds probeer:"kom maar, kom maar..." En hij komt niet, maar hij laat me wel naderen. Hij heeft 't zo druk! Hij laat zich niet verstoren. Toch even, want ik ben hem intussen op een meter of vier genaderd. Hij vaart een stukje weg. Dan ga ik op mijn hurken zitten en zeg zachtjes:"kom maar, kom maar..." En hij komt terug! Hij heeft blijkbaar nog niet genoeg gegeten van die lissen.
Het is zo'n prachtig dier!

Ondertussen zie ik al weken taal noch teken van de knobbelzwanen. Het lijkt erop dat ze meteen vanuit het noorden verderop naar het zuiden zijn gevlogen en dat we ze op z'n vroegst komend voorjaar weer in de Jufferswaard kunnen verwachten. Ben benieuwd wat Zorro doet van de winter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten