donderdag 7 januari 2010

De zwarte zwaan Zorro overwintert samen met een knobbelzwaanVandaag ben ik weer eens gaan kijken in de Jufferswaard. En jawel hoor de Heelsumse beek is naast de rivieroevers weer favoriet voor de overwinterende watervogels.

Ik trof er, jawel, mijn geliefde Zorro en een knobbelzwaan. Dat die knobbelzwaan misschien dezelfde (Zagga) is als die hier vorig jaar als enige overwinterde, lijkt mij waarschijnlijk, maar ik kan het niet bewijzen. Zorro en de knobbelzwaan voelen zich op hun gemak in elkaars nabijheid alsof zij een paar zijn. Zorro moest hoognodig zijn toilet maken en even lekker onderduiken en met zijn prachtige vleugels wapperen. De knobbelzwaan Zagga was rustig dichtbij Zorro en legde af en toe zijn/haar kop op de rug alsof hij/zij wilde slapen.

Ze waren daar in gezelschap van 6 Nijlganzen, waarvan er 2 wat kleiner zijn dan de andere vier. Zouden dat de 2 jongen zijn die deze zomer laat op de plas geboren zijn en, na verlies van een ouder en enkele broers/zusjes, overleefden?

Tot kort voor Kerst was en geen watervogel te bekennen in de Jufferswaard. Tegen de Kerst is er hier veel sneeuw gevallen die vanaf 1e Kerstdag flink is gaan smelten, ook in Duitsland blijkbaar want 3 Januari stond de Heelsumse beek nog erg hoog. De lage dam voor het vee stond wel een meter onder water. Vandaag is het water al flink gezakt en het zakt snel verder.

De grote plas in de Jufferswaard heeft ook hoog vol water gestaan. Aan de kanten loopt het ijs nu flink naar beneden en overal hangen ijsschotsen boven de oeverbegroeiing. Je kunt dus het ijs niet op om te kijken of het sterk genoeg is om te schaatsen. Nu spuit het water met grote kracht de Heelsumse beek in via de daarvoor aangelegde buis. Het lijkt dus zeer gevaarlijk het ijs op te gaan als het al zou kunnen.

Tegen Nieuwjaar was het weer gaan vriezen. De sneeuwman van 2e Kerstdag was 29 december al flink gesmolten al stond er nog een mager 'Jacometti'-kopje op de romp. Nu staat hij er nog precies zo, al is er een snufje sneeuw op neergedaald.

De Rijn daalt ook nog steeds snel. De kribben zijn pas vandaag weer boven water gekomen. Dat is nu lekker voor de watervogels. Ik trof er veel grauwe ganzen, nijlganzen, wilde eenden en nog 2 knobbelzwanen.

In de struiken van de uiterwaarden stikt het van de vogels: vooral merels, maar ik zie ook zanglijsters, grote lijsters en zelfs kramsvogels en misschien wel koperwieken. Die heb ik in oktober 2008 voor het eerst in onze tuin gezien, maar nu keek ik te veel tegen de zon in om er zeker van te zijn. Al die vogels overwinteren daar prima, want de meidoorns bijvoorbeeld hangen nog hardstikke vol met rode bessen. Onder de eiken voor ons huis barst het van de houtduiven, kraaien en vlaamse gaaien die zich te goed doen aan de eikels die zij met hun sterke snavels kapot kunnen hakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten