dinsdag 9 maart 2010

Vredig trio

Het was waarschijnlijk toch niet "Zagga", de jonge overwinteraar, die vorige keer met "Zorro" de zwarte zwaan rondzwom in de grote plas van de Jufferswaard. Althans sinsdien zie ik Zorro vredig rondzwemmen met het knobbelzwanenpaar, waarschijnlijk het paar dat vorig jaar succesvol gebroed heeft.
Ik ben er zo langzamerhand wel van overtuigd dat zwanen vanaf het voorjaar, en zoveel mogelijk ook in de winter als ze er zijn, een vast territorium hebben. Deze twee knobbelzwanen zitten steeds in de grote plas, vaak met de zwarte erbij. Ook al werd vorig jaar de manzwaan vaak over de dijk gejaagd door Zorro.
Een ander paar, "de buren", zitten steeds in de lange plas (vol met karpers) langs de Noordberg. De zwarte zwaan heeft geen belangstelling voor dat paar buren. Ik heb hem nooit in die lange plas gezien. Hij houdt het alleen bij (met?) dit paar, dat overigens een groter territorium heeft dan "de buren", want ook het kleine plasje direct aan de overkant van de Heelsumse beek en ook het moeras van de Heelsumse beek (bij de rijksweg) worden (wat zwanen betreft) uitsluitend door dit trio gebruikt.
Zorro gedraagt zich in deze periode zeer proactief "behulpzaam" want hij doet steeds net of hij een nest wil gaan bouwen of zo. Hij haalt bij de oevers veel meer plantaardig materiaal naar boven dan wat hij zou kunnen eten. Als een hijskraan verplaatst hij dat van rechts naar links of omgekeerd, afhankelijk van de plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten