donderdag 19 mei 2011

Is het niet een gemengd nest met gedoogsteun van meneer knobbel?

Vanmiddag heb ik wederom de "afwisseling van de wacht" kunnen aanschouwen in de grote plas van de Jufferswaard. De zwarte zwaan werd opnieuw ritueel en effectief vervangen door één van de knobbelzwanen.

Helaas kon ik nu niet zien of het meneer of mevrouw knobbel was die dat deed. Ik denk dat het in beide gevallen dat ik het zag de vrouw was. Eén is een beetje kleiner dan de ander, maar ik zie dat verschil alleen als ze vlak bij elkaar zijn. Nu was de tweede knobbelzwaan op grotere afstand dan de vorige keer dat ik het zag. Ik zelf trouwens ook.
Dit onderscheid (welke knobbelzwaan broedt er nou eigenlijk)  blijkt wel degelijk van belang. Ik sluit helemaal niet uit dat het meneer knobbel is die het nestgedrag van zijn vrouw en van de zwarte zwaan gedoogt en in feite zelf niet broedt. Broeden doet een vogel niet zo maar. Het heeft te maken met een bepaalde hormonale toestand die ook met de paringsdaad te maken heeft. En het kan goed zijn dat de zwarte zwaan met mevrouw knobbel heeft gepaard met (noodgedwongen) gedoogsteun van meneer knobbel. 
Het neemt toe, maar ik heb niet veel kennis van zwanengedrag en zwanenfysiologie. Wel heb ik tot mijn grote verbazing nu gezien dat knobbelzwanen en zwarte zwanen toch wel degelijk kruislingen kunnen voortbrengen. Via vogelbescherming Wageningen kreeg ik de tip. Vreemd dat ik het niet zelf had bedacht: als je op Google ‘hybride knobbelzwaan zwarte zwaan’ intikt krijg je foto’s. Het is erg jammer, maar ze zien er niet uit! Ik ben erg benieuwd wat het hier wordt.
Ook al hebben beide mannen met vrouw knobbel gepaard, dan nog is het onwaarschijnlijk dat het nest gemengd zal zijn met zuivere knobbelzwaantjes en kruislingen. Het zal of de één of de ander zijn die 'gewonnen' heeft. Ik heb het nagevraagd bij een vogeldeskundige en die zegt dat het natuurlijk wel zo is dat ze gedurende meerdere dagen eieren leggen en vaker dan één keer paren, maar het sperma overleeft lange tijd bij de eierstrengen en het is meestal één bepaalde sperma'lading' die alle eieren bevrucht. Of een vrouwzwaan het sociaal gezien aanvaardbaar acht met meerdere mannen in dezelfde periode te paren is ook onwaarschijnlijk. Maar ja, zo'n gemengd zwanentrio is ook niet normaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten