woensdag 3 augustus 2011

Het zijn misschien inderdaad kruislingen

De jonge zwanen zijn inderdaad erg donker. Ook kun je al wat witte pennen ontwaren (een zwarte zwaan is ook wit onder vleugels). Zie het jong onder de kop van ma knobbel.
Het familiepatroon is helder. De jongen worden groot en ze worden steeds zelfstandiger. Vanavond rond 19.30 uur lag er een jong op het water te slapen bij zijn/haar witte moeder terwijl de andere twee bij hun witte en zwarte vaders op een eilandje lagen te pitten. Een kwartiertje later hadden de twee ander jongen zich bij hun moeder gevoegd om nog wat te gaan eten in het vele kroos dat in deze tijd op de plas ligt. De helft van de plas is zowat groen van het groene harige kroos. Het zwemt blijkbaar wat lastig, want ook de eenden bevinden zich nogal dicht op elkaar op het water dat niet bedekt is met dat groene spul. Maar goed de jonge zwanen roeien zich hier krachtig doorheen en slobberen volop van het vele voedsel dat hier te vinden is.
Overigens trof ik vandaag nog een familie kuifeenden met jongen. Er is blijkbaar een nest van 8 jonge kuifeendjes uitgekomen. Er zijn nu dus 3 families kuifeend met 5, 6 en 8 jongen dus. De groep van 5 is al wat groter en lieten vandaag hun grappige gedrag zien van na elkaar onder- en opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten