zondag 18 december 2011

Twee zwarte zwanen op de IJsbaan in het Renkumse Beekdal

Een soort van schok ging er door me heen toen ik vanmiddag plotseling TWEE ZWARTE ZWANEN op de IJsbaan van Renkum zag zwemmen en grondelen. Tot overmaat van sensatie zaten er ook 2 knobbelzwanen. Had ik hier te maken met "mijn" zwanentrio met één van de hybride jongen uit de Jufferswaard een kilometer verderop? Heeft die jonge al zo snel geruid dat hij er uit ziet als een volwassen zwaan en die plotseling erg veel lijkt op een zuivere zwarte zwaan? Het zal toch niet waar zijn.

Op de foto hiernaast lijkt het wel of de ene wat grijzer is dan de andere. Betekent dat dat hij/zij een hybride is?
In alle opwinding ben ik meteen gaan mailen naar de wetenschapper met wie ik sinds kort contact heb, zoals in vorige blog vermeld. Die bleek on line. Hij mailde meteen terug dat hij de melding al eerder binnen had van anderen en dat er ook uit de Blauwe Kamer bij Rhenen een melding was van mogelijk een hybride zwarte zwaan. Verder bevestigt hij op mijn foto, net als ik zelf, alleen 2 zuivere zwarte zwanen te zien.
Afgelopen woensdag was Zorro, de zwarte zwaan van het zwanentrio op de grote plas in de Jufferswaard, nog gewoon "thuis" in de Jufferswaard. Hij liet zich toen van dichtbij fotograferen. Prachtig. Zie foto.
Vandaag, ongeveer een uur na mijn laatste waarneming van 2 zwarte zwanen op de IJsbaan, was Zorro NIET op die plas in de Jufferswaard aanwezig. Het zou dus kunnen dat hij in de kunstmatige plas van de IJsbaan zat met een nieuw aangekomen zwarte zwaan en 2 knobbelzwanen.

Ik hoop die tweede zwarte zwaan nog vaker te zien. De intrige van het zwanentrio zou dan nog interessanter kunnen worden....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten