maandag 30 april 2012

Het zwanentrio van de Jufferswaard heeft weer een nest

Yes, ze doen het weer! Wie schetst mijn verbazing? Een week geleden zag het er naar uit dat ze aan het verhuizen waren naar de lange plas langs de Noordberg. Nu ligt er minstens één ei in het nest, op een eilandje in de grote plas van de Jufferswaard. Nog een tikje dichter bij de dijk dan vorig jaar. Dat is mooi voor de waarnemingen.
Het afwisselen van de broedbeurten geschiedt weer zoals vorig jaar: de zwarte zwaan wordt op het nest afgewisseld door de knobbelvrouw. Op deze foto staat zij vóór het nest. Even later zijn de posities verwisseld in vredige harmonie en met directe betrokkenheid en "onder toeziend oog" van de knobbelman.
Op de tweede foto hiernaast zie je het ei dat de zwarte zwaan aan het omrollen is alvorens zijn broedbeurt af te staan aan vrouw knobbel, de kleinste van de twee witte zwanen, dus links op de foto.
Na deze afwisseling gingen de twee manzwanen vredig met elkaar fourageren, aan de westkant van de plas.

Opvallender dan vorig jaar is het nest gebouwd met takken, meer nog dan lisdodden etc. Er liggen zelfs zware takken bij, zoals je op de bovenste foto kunt zien. Net als vorig jaar zijn ze de hele tijd druk bezig het nest bij te werken. De bouw gaat door terwijl er al gebroed wordt.


Opvallend was verder vooral de aanwezigheid van een viertal Kluten. Ik meen dat ik ze hier nog maar 1 keer eerder heb gezien.

Wat ik ook nog niet eerder had gezien waren de reigernesten langs de plas tegenover de boerderij op de Noordberg. Dat is een ontoegankelijk reservaat, maar van bovenaf kun je als je goed zoekt een plekje vinden waar je door de bomen naar beneden kunt kijken. Ze zitten aan de westkant van die plas aan de voet van de Noordberg ter hoogte van de boerderij "Veld en Beek".

Waar de zilverreigers broeden, weet ik nog steeds niet. Van een deskundige van de KNNV heb ik wel gehoord dat deze plassen tegenover de boerderij een slaapplek zijn van een groot aantal Grote Zilverreigers. Vandaag heb ik er geen gezien.

De Grutto's, de Kemphanen en de Watersnippen zijn er nu niet meer. Die zijn vast allemaal doorgetrokken naar het verre Noorden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten