woensdag 6 juni 2012

Het zwanentrio heeft 5 kuikens

Met blijdschap geven wij kennis: het zwanentrio van de Jufferswaard heeft weer kuikens, 5 deze keer!

Waarschijnlijk zijn het weer hybriden, gezien het gedrag van de Zwarte zwaan (Zorro) aan de ene kant en de Knobbelman aan de andere kant. Terwijl Zorro gewoon zijn broedbeurten nam afgelopen maand had ik steeds de indruk dat de Knobbelman het broeden aan zijn vrouw over liet. En terwijl Zorro nu voortdurend met de kuikens bezig is, evenals ma Knobbel, is de Knobbelman alleen op grotere afstand in de buurt, op de afstandsfoto hiernaast, uiterst links.

Het lijkt wel of de broedtijd van deze hybriden een tikje korter is dan normaal: 38 dagen is de broedtijd voor knobbelzwanen. Dus ik was vandaag verrast dat ze er al zijn en dat ze zelfs al een paar dagen oud lijken. Ik was er afgelopen zaterdag voor het laatst en toen werd er nog volop gebroed. Ik heb 30 april het nest voor het eerste gesignaleerd, terwijl ik een week eerder nog twijfelde of het trio überhaupt in de grote plas een nest zou gaan maken. Ik zag ze 24 april nog uitsluitend bij de Noordberg.
Ik kan onmogelijk in het nest kijken, maar er schijnt nog iets wits in te liggen. Wellicht zijn één of meerdere eieren niet uitgekomen, evenals vorig jaar dan.

Ondertussen zijn de kuikens van de bergeenden al flink groot. Twee van de 8 zijn in een vroeg stadium verdwenen. De resterend 6 zijn nog wel bij elkaar en druk met grondelen, meestal in gezelschap van één van de ouders. Ze houden zich opvallend vaak op bij of op het meest westelijke (grote) eiland in de grote plas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten