zondag 28 april 2013

Het zwart-witte zwanentrio van de Jufferswaard bouwt weer een nest.


Het zwart-witte zwanentrio in de Jufferswaard bij Renkum is weer druk in de weer met het bouwen van hun derde trio-nest. Na jaren vechten is de Zwarte zwaan liefdevol gedoogd in het reeds eerder bestaande knobbelzwanenpaar. Eerder hadden die als duo al nesten grootgebracht (zie mijn eerste blogs hierover). Toen kwam de Zwarte zwaan en vocht zich in gedurende een periode van 3 jaar. De knobbelzwanen hebben in 2010 eieren voor hun geld gekozen en delen nu de vreugde. Alleen... alle jongen zijn sindsdien hybriden. De knobbelman werk ijverig mee aan het nest en straks een beetje minder ijverig, maar toch, aan de opvoeding van de jongen. Broeden doet hij niet, voor zover ik dat heb kunnen waarnemen. Broeden is het werk van de zwarte zwaan en de knobbelvrouw.

De Zwarte zwaan is met zijn twee witte trio-partners druk in de weer met het bouwen van hun derde trio-nest. Alweer ongeveer op dezelfde plek als voorgaande 2 jaren. Maar ja dat ene jong van vorig jaar wordt, daar gaan zij van uit, een bedreiging voor hun nieuwe kroost die ongetwijfeld in de maak is. Dus die moet weg. Het is steeds de Zwarte zwaan die ook deze klus weer aangaat iedere keer weer. En maar jagen! 

Kijk naar de overeenkomst in de slagpennen van de Zwarte zwaan en zijn hybride jong: de buitenste pennen zijn helder wit bij beide. Let ook op de smalle extra dunne en lange hals (en het ranke lichaam) van de hybride dat allemaal sterker op de Zwarte zwaan dan op de Knobbelzwanen lijkt. Het lichaam van de hybride is bijna wit met grijze vlekken. 

Ik heb op waarneming.nl ook wel eens donkergrijze, bijna anthracietkleurige hybriden, met niet zo'n vlekkerig verenpak gezien, maar met een lichaamsbouw en dikke nek, die juist sterker op de knobbelzwanen leek. Dat was dan mogelijk een hybride met een zwarte moeder. 

Er zijn dus al wel eerder volwassen hybriden gefotografeerd, maar je weet dan niet wie de ouders zijn. Het mogelijk unieke van deze foto's is dat het hybride jong al wel in zijn 1e volwassen verenpak steekt, maar toch nog bij zijn ouders is. Dus hebben we hier een bewijs dat hybriden met een zwarte vader er zo uit zien. Overigens is ook de herkomst van deze Zwarte zwaan bekend. Hij is in 2005 geringd door Frank Majoor in Angerenstein (Arnhem).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten