dinsdag 4 juni 2013

Het zwanennest ligt op een kritiek niveau in het nog steeds stijgende water

Lagen ze vorige week nog ruim vóór op het stijgende water, het water heeft het ijverige zwanentrio nu ingehaald! Je ziet op deze foto het (groene) nest al uitsteken boven de omringende vegetatie, maar de zwaan ligt met de voeten in het water te broeden. De kuikens moeten dezer dagen uitkomen, maar het is nog niet zo ver... Intussen zijn beide mannen, de zwarte en de witte, samen op grote afstand materiaal aan het zoeken om het nest op te hogen, maar ik vrees dat ze het niet op tijd redden. Ik vrees dat het nest deze nacht zal overstromen.
De rivier staat nu nog wel een meter hoger dan het water in de plas en zal verder stijgen. Aan de Oostkant van de plas is de (tamelijk dunne, ca 30 cm doorsnee) verbindingsbuis met de Heelsumse beek. Het water spuit met grote kracht de plas in. Je ziet hier het water kolken, achter en links van de meerkoet. Die heeft overigens zijn nest intussen op een torentje liggen. Het ligt ongeveer op het niveau van de bovenkant van de lisdodden, dus ongeveer een halve meter boven de grond! Een geluk dat die planten voor wat stabiliteit kunnen zorgen, zodat het torennest niet omver kukelt.
De Heelsumse beek is aan de lage delen buiten zijn oevers getreden. Het bruggetje ("het vishekbruggetje") is nog net bereikbaar met droge voeten, maar dat zou ook wel eens kritiek kunnen worden, want het water blijft stijgen, staat in de krant. A.s. donderdagavond pas wordt het hoogste punt bereikt, nl. op 13,60 meter boven N.A.P.!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten