zondag 18 augustus 2013

Het zwart-witte zwanentrio is "op vakantie" en juist nu is één bastaard jong teruggkeerd

Al wel een maand is het zwanentrio van de Jufferswaard "op vakantie". Ze laten zich niet zien in hun huisplas. Dat soort gedrag hebben we vaker gezien. Vooral jonge zwanen zwermen nu rond, je zou zeggen dat ze dat doen in hun grote "jonge zwanengangs". Misschien zwermen volwassen zwanen die geen jongen hebben ook wel in de late zomer- begin herfst, in groepen bij elkaar. Je ziet nu ook andere vogels, bijv. spreeuwen en kieviten, soms in grote groepen zwermen. Als voorbereiding op de vogeltrek, denk ik dan.
Best opvallend dat we nu ineens een jonge bekende in zijn/haar eentje op de plas zien. Dit kan haast niet anders dan de pas in april (zie blog van 28 april) weggejaagde bastaard van vorig jaar zijn. Je weet wel, toen het trio weer een nest aan het bouwen was had de zwarte zwaan, ongetwijfeld de vader van de later verdronken eieren, grote moeite om het laatste jong van de plas te verbannen.
Ik had mijn camera niet bij me vanavond, dus we moeten het nu even met mijn telefoonfoto doen. Gelukkig trof ik wel een fotograaf met een lange lens ter plekke. Hij zal me een betere foto sturen. Die zal ik dan in plaats van deze opladen.

Op 2 mei kreeg ik de volgende reactie van: Jay van Asten2 mei 2013 13:46

Beste Lambert,
Ik heb hier een link met 4 foto's: http://ijsselmonde.waarneming.nl/soort/info/7704#

Het schijnt zo te zijn dat als de Knobbelzwaan de vader is en de Zwartezwaan de moeder, dan hebben de nakomelingen veelal de uiterlijke eigenschappen van de egaal grijze zwaan. (vanaf links de 3 van de 4 foto's dus..)
Je ziet duidelijk de grote sterke bouw van de Knobbelzwaan, maar dan met een paar aparte details zoals het ontbreken van de knobbel en de opvallend matte rood/oranje snavel.
Wel is van dichterbij een dunne zwarte accentlijn rond de snavel zichtbaar.
Ook is weleenswaar geen dikke bos krullen in de punt van de vleugels te bespeuren, wel zijn duidelijk een soort van slagen aanwezig.
Ook is deze vogel doorgaans net zo zwijgzaam als de raszuivere Knobbelzwaan.

De andere variant met de Zwarte vader en Knobbel moeder, heeft qua bouw duidelijk meer weg van de Zwarte zwaan. (De meest rechtse foto)
Metname in de lange nek zie je dat terug.
Het verenkleed is een meggelmoes van zwart en wit door elkaar. (Iets wat je ook vaak ziet met ander kleuren bij kruisingen van ganzen en eenden soorten)
De krullige vleugelpunten zijn niet altijd aanwezig, en ontbreken soms ook geheel. (Zie de foto's van zowel mijn link als van jouzelf)
De ogen zijn duidelijk de vorm van de Zwarte vader, en hebben soms naast vaker volledig zwart ook weleens dezelfde apparte kleuren als de raszuivere Zwarte vogel.
De snavel is net als de andere kruising variant wederom mat, maar dan meestal vleeskleurig ipv oranje/rood.
Ook lijkt er op afstand een zwarte knobbel bovenaan de snavel zichtbaar, maar in werkelijkheid is dit een aanzienlijk dikkere zwarte accentlijn dan bij de andere Kruisings variant.
Ook kan hoofdzakelijk de mannelijke vogel hetzelfde explosieve karakter hebben als de pure Zwartezwaan.
Of ook deze kruisings variant dezelfde apparte klanken als de originele Zwarte zwaan maakt weet ik niet....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten