zaterdag 1 februari 2014

Het zwart-witte zwanentrio verblijft dicht in de buurt

Vandaag trof ik, zoals gebruikelijk in de winterperiode, het zwanentrio niet aan op de plas van de Jufferswaard. Maar met m'n verrekijkers zag ik ze helemaal achteraan onder aan de Noordberg, zeg maar onderaan de boerderij "Veld en Beek" die als enig gebouwencomplex op de Noordberg staat. Heb je de hypermoderne ecologische koeienstal daar trouwens al gezien? Heel bijzonder!
Ik ben naar ze toe gelopen want ik wilde nou eindelijk wel weer 'ns een foto van m'n geliefde zwanentrio maken. Dat is gelukt en het viel me op hoeveel groter de knobbelman is vergeleken met zijn knobbelvrouw en hun zwarte partner. En de afwezigheid van hun 2 hybride jongen, die van tijd tot tijd bij het kasteel Doorwerth gesignaleerd worden, dat viel ook op natuurlijk.
Maar ze vonden het maar niks dat ik zo dicht bij kwam. Vreemd, want soms kun je, vooral de zwarte zwaan, tot op enkele meters naderen. Nee, maar nu gingen ze al op de wieken toen ik, aan de overkant van de lange plas, tot op enkele tientallen meters naderde. Zie op de foto hoe synchroon ze op de vleugels gaan. Wat een harmonie...!

En... waar vlogen ze heen? Naar hun eigen plas natuurlijk.


Ik ben weer teruggelopen en jawel, daar waren ze de hele plas weer eens over en weer aan het varen met z'n drietjes. De knobbelman voorop deze keer. De knobbelvrouw achteraan.

Ze rondden "hun broedeiland" aan de westzijde van de grote plas en ze gingen weer terug richting Noordberg.


Het was avond intussen en de hemel kleurde weer prachtig rood.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten