zaterdag 12 april 2014

Het zwanentrio lijkt hun domein te verplaatsen


Vanochtend vroeg viel me voor de zoveelste keer op dat het zwart-witte zwanentrio niet meer op de grote plas te vinden is in de Jufferswaard. Over de plas hing een verstilde sfeer vanwege de optrekkende mistflarden die uit het water opstegen en zachtjes, maar zichtbaar wegdreven over de zomerdijk en langzaam oplosten in de lucht. De opkomende zon was af en toe zichtbaar als een bleke schijf. Te zwak om de lucht een kleur te geven zoals morgenrood.
Ik liep dus voorbij de plas waar ik nauwelijks in de nevels de verschillen kon zien tussen de nog stil zittende wintertalingen, slobeenden, wilde eenden en krakeenden. Alleen de meerkoeten en enkele ganzen lieten af en toe een zwak geluid horen. Een enkele keer zag ik een paartje tureluren luid roepend opvliegen. Op de rivier hingen de nevels ook zo laag dat ik in de verte wel de steenovenschoorsteen van de Ridder in Randwijk kon zien, maar nauwelijks de kruisbekken en aalscholvers die druk aan het duiken waren in de laag staande Nederrijn.
Voorbij de plas, langs de Heelsumse beek, kwam ik het team vogeltellers tegen van het IVN. De boswachter in hun gezelschap, Dhr. Klinge, vertelde dat hij, al een tijd terug, gezien heeft dat de 2 mannen van het zwart-witte zwanentrio aan het vechten waren met een paar knobbelzwanen. Ik vermoed dat dat het paar is geweest dat voorheen in de lange plas onderlangs de Noordberg huisde, steeds zonder jongen. Dat moet het paar zijn geweest dat ik tot nu toe steeds "de buren" heb genoemd, want die zie ik niet meer. Dhr. Klinge is er getuige van geweest hoe dat paar zowat onder water werd gewerkt door de Knobbelman van het trio en hoe deze op zijn beurt daarna werd afgestraft door de Zwarte zwaan toen hij naar zijn zin wat teveel avances maakte richting de vrouw van het trio... Hoe dan ook de vogeltellers bevestigen dat zij het paar knobbelzwanen dat ik "de buren" noemde, sinds dat gevecht niet meer hebben waargenomen in deze omgeving.
Over het bruggetje van het vishek ben ik even de Noordberg opgelopen omdat dat dat de laatste tijd steeds nodig is om het zwanentrio te zien, namelijk in de lange plas onderlangs de Noordberg. En jawel daar waren ze weer, goed zichtbaar vanaf het picknick- en uitkijkpunt bij het "galgeheuveltje" op de Noordberg.
Het lijkt er dus een beetje op dat ze met nestelen nu wachten tot ze zich er voldoende zeker van voelen dat ze hun nest kunnen gaan bouwen ergens langs de lange plas, die wel vol zit met karpers, maar waar vrijwel nooit mensen langs lopen. Wel jammer dat er geen eilandje ligt in de lange plas. Twee weken geleden zag ik dat ze veel waterplanten hadden losgetrokken, dicht bij het sluisje naar de Rijn, helemaal aan de westzijde van de lange plas. Maar nestactiviteit? Nee, niet duidelijk nog. Het wordt wel tijd zo langzamerhand....


Geen opmerkingen:

Een reactie posten