dinsdag 22 april 2014

Toch weer een nieuw nest op vrijwel dezelfde plaats

Tegen mijn verwachtingen van vorige week, zag ik gisteren na een paar dagen van mijn afwezigheid, ineens toch weer het nest van het zwart-witte zwanentrio op de oude plek, d.w.z. op het meest westelijk eiland in de grote plas van de Jufferswaard.
Alleen: ze waren vandaag en gisteren maar met z'n tweeën...zou Zorro z'n mannelijke partner toch nog steeds te "opdringerig" vinden sinds zijn overwinning op "de buren"? En zou hij 'm hebben weggejaagd?
De Knobbelvrouw zit blijkbaar al hevig te broeden, want ik zag haar in de 3 kwartier dat ik rondliep niets dan haar iets oranje gekleurde kop bewegen op het nest.
Dat betekent dat de eieren al warm gehouden worden. Ik vermoed dat het niet veel eieren zullen zijn, want de tijd van nestvoorbereiding en dus ook het eieren leggen is erg kort geweest. Nog afgelopen zaterdag zag ik het trio in de lange plas langs de Noordberg, het (voormalige?) domein van "de buren". Ik ben toen niet langs het westelijke eiland gelopen en heb wellicht daarom niet waargenomen dat ze het nest al aan het bouwen waren. Dat moet toch wel het geval geweest zijn, want een vogel legt maar één ei per dag en nu zitten ze al te broeden.
En Zorro maar werken. Op deze foto zie je op het eerste eiland rechts "in de verte" een klein wit stipje. Dat is de knobbelvrouw op het nest. Wat Zorro hier zoekt voor het nest is me een raadsel, maar misschien is hier beter voedsel. Dat heeft ie ook nodig natuurlijk. Hij is erg onrustig en steeds maar aan het rukken en trekken aan waterplanten.

Rond een uur of acht deze dinsdagavond is de Knobbelvrouw druk aan het ravitailleren en zit de Zwarte Zwaan op het nest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten