zaterdag 7 maart 2015

Het zwanentrio is druk bezig een nest te bouwen

Terwijl in opdracht van het waterschap begonnen is de loop van de Heelsumse beek te verleggen, de zware machines, uiteraard niet in het weekend, begonnen zijn met de voorbereidende maatregelen, stuwt de nieuwe beverdam bij de monding (cadeautje van het waterschap en de zoogdierenvereniging, zie ons beverblog), het waterniveau weer op in de beek. En ook in het moeras in de Heelsumse beek, dat vlak tegen de N225 aan ligt.
En precies daar, in het centrum zowat van de werkzaamheden lijkt het zwanentrio nu bezig een nest te bouwen.
Eerst zag ik Zorro en de knobbelvrouw samen hard werken aan een nest. Op de achtergrond op de foto zie je de knobbelman die zoals bekend van Zorro niet te dicht bij zijn knobbelvrouw mag komen. 
Misschien is het maar goed dat juist nu de nieuwe beverdam is aangelegd. Nu is het waterniveau in het moeras
gestegen en kunnen de zwanen al rekening houden met het hoge waterpeil. Beter nu dan later als de eieren bebroed worden en het nest met kunst en vliegwerk omhoog moet worden gebracht door de broedende zwanen. 2 Jaar geleden hebben we dat werk van de zwanen gezien, ook al bleek de vloed toen toch uiteindelijk te sterk (zie de blogs rond juni 2013).
Vandaag een half uurtje later waren de posities omgekeerd: Zorro en de knobbelvrouw zaten de chillen langs de beek. Nou ja chillen...Zorro was natuurlijk gewoon hard aan het werk zijn triopartner het hof te maken en dat doet een zwaan blijkbaar door alsmaar te "takelen", d.w.z. plantmateriaal uit het water te trekken en op de kant te gooien. Prieelvogels doen dat op een nog veel indrukwekkender manier, maar dit lijkt me eigenlijk net zo iets. 
Ondertussen had de knobbelman het werk aan het nest overgenomen. Toch wel efficient zo'n samenwerkend trio. Jammer wel voor de knobbelman dat die samenwerking beperkt is tot kontakt op zichtafstand en op ...gedoogafstand. Want Zorro wil wel veilig stellen dat hij de eieren bevrucht. Hij laat daar geen twijfel over bestaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten