donderdag 25 juni 2015

Het gaat prima met het trio bastaard-zwaantjes

Karel Noy maakt van zulke prachtige foto's van ons zwanentrio met hun pullentrio! Een vrediger plaatje kan haast niet. Twee van de drie jonkies snappen nog niet dat het siesta tijd is of ze weten niet hoe je dat doet met zo'n lange nek, maar de derde kan het al goed: nek in een krul en pitten!
Je ziet steeds hetzelfde patroon met dat ouder- trio: de zwarte man en de witte vrouw zijn dicht bij de kleintjes en de witte man is er wel bij maar op enige afstand, soms dichtbij, maar meestal ietsje verder. Hij kent die afstand zelf, want ik zie in deze periode nooit een "charge" van Zorro om zijn triopartner op z'n plaats te wijzen.
De zwanen hebben gelukkig geen last van de de hoge waterstand, want het zijn planteneters en hun nekken zijn lang genoeg.
Het water in de plas staat nog steeds te hoog om echt veel watervogels een comfortabele broed- en voedingsomgeving te bieden. De bodem is te diep voor veel watervogels. Zelfs voor de lepelaars uit de Blauwe Kamer is het te diep, want je ziet ze niet meer hier. Er zijn maar weinig eendennesten uitgekomen dit jaar. Ik heb maar 2 nesten gezien van wilde eenden en 1 van de bergeenden. Verder 'n stuk of vijf nesten van meerkoeten. Gelukkig zijn die niet verzopen toen het water sterk steeg 'n maand geleden ongeveer. En gelukkig was het net nadat de zwaneneieren waren uitgekomen anders hadden we het drama van 2 jaar terug herhaald gezien! 
De sluis tussen de nieuwe loop van de Heelsumse beek en de grote plas in de Jufferswaard is nu klaar, maar de beekmonding zelf (achter de Parenco) is nog niet klaar, dus de beek stroomt nog niet. Ik zag, toen ik 4 dagen geleden deze foto's maakte, dat er wat water uit de plas in de nieuwe beek stroomt. Zodoende is de nieuwe beekloop gevuld met water, maar het stroomt nog vrijwel niet. 
De verbinding tussen de plas en de oude beekloop (dicht bij de "beverdam") is eind vorig jaar dicht gemaakt, toen de weggespoelde (echte) beverdam vervangen werd door een door het waterschap geschonken "pseudo beverdam". Als die verbinding open was zou dat niet veel verschil maken want dit waterniveau komt ongeveer overeen met het niveau van de "beverdam". Ik ben toch erg benieuwd hoe hoog het water in de plas zal staan als alles functioneert zoals het Waterschap het gepland heeft.
Dat zullen we zien als de vistrap in de nieuwe monding van de Heelsumse beek is gelegd, naast de oude veerstoep van het Renkumse veer en tussen het prachtige historische sluisje (van de toenmalige Chloorbeek) en de Rijn. 
Het waterniveau zullen we dan zien. De monding zelf, de vistrap, het sluisje en de oude veerstoep mogen we niet zien, want dat is verboden gebied. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten