zaterdag 21 mei 2016

Is Zorro verjaagd door zijn zoon en heeft die een nieuw trio gevormd?

Zou het waar zijn? 
Is het bekende zwart-witte zwanentrio van de afgelopen 9 jaar zomaar vervangen door een ander trio? Binnen een maand tijd?

13 April heb ik de laatste foto van Zorro gemaakt. Zie mijn vorige blog. De afgelopen weken zag ik 'm niet meer en Karel Noy en anderen lieten al eerder foto's zien van de Hybride Zwaan op de Jufferswaardse plas en ook van een koppel Knobbelzwanen. Maar ik had ze nog niet samen gezien. Zelfs tamelijk dicht bij elkaar vanavond.
Het lijdt geen twijfel dat ook de knobbelzwanen nieuw zijn. Je kunt op bovenstaande foto duidelijk zien dat de linker witte zwaan een jonkie is van 2015. De snavel is nog grijs en de veren zijn nog een beetje grauw: duidelijk een juveniel kleed.
Even dacht ik dat Zorro II ging jagen achter de witste van de twee. Maar nee hoor, die draaide zich rustig om en ze bewogen tamelijk harmonieus en synchroon zoals zwanen dat zo mooi kunnen.
Het lijkt er dus op dat dit een vredig triootje is. Dat kan heel gemakkelijk als ze allemaal erg jong zijn. Het is nu in ieder geval te laat voor bronstig gedrag.
Maar hoe is het mogelijk dat Zorro verdwenen is? Het lijkt er op dat hij zich heeft laten wegjagen door zijn zoon (ik vermoed dat dit een hybride mannetje is). Het kan heel goed dat deze kanjer van een zwaan het gevecht met zijn vader gewonnen heeft en dat Zorro II dus Zorro I verjaagd heeft.
Gezien de tekening van het verenkleed lijkt dit dezelfde hybride zwaan te zijn die Stefan Hageman in Wageningen op de WUR campus heeft gesignaleerd en op Waarneming.nl heeft gemeld. Zie ons blog van 28 december 2015. Zorro II is dus snel afgestudeerd daar...
Maar dat hij dan ook meteen een jong koppel knobbelzwanen heeft gepaaid om met hem in de Jufferswaardse plas te wonen vind ik toch wel erg bijzonder. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten